Diane Kooistra
V – Voorstelronde: Wie ben jij?
Ik ben Diane Kooistra, ik houd van boeken lezen. Ik schrijf over mijn gelezen boeken op Diane’s Boekenhoekje en ik ben redactielid bij Vrouwenthrillers.nl. Ik help Han, Gerard en Kirstin met de organisatie van de boekenfestivals en heb daar met name de rol van voorzitter van de jury’s. Daarnaast ben ik voor een aantal auteurs een van de proeflezers.
In mijn vrije tijd ben ik vrijwillige coördinator van het educatieteam van het Rode Kruis in Overijssel en Gelderland en geef ik gastlessen op school over deze mooie organisatie.
A – Al lang bezig met schrijven?
Toen ik in 2010 problemen kreeg met lopen ben ik met een boek gaat zitten en schreef ik mijn eerste recensie. Dat is een uit de hand gelopen passie geworden. Dat hielp mij door een moeilijke tijd heen en gaf mij weer een stuk zelfvertrouwen terug. Mijn boekenblog op facebook heb ik sinds 2012.
L – Lees je zelf graag en zo ja: wat is je lievelingsboek?
Ik las het afgelopen jaar ca 200 boeken in allerlei genres en mijn lievelingsboek is als jaren Winnie de Poeh, deze heb ik in verschillende versies en talen. Sinds vorig jaar heb ik dat ook met het boek De jongen, de mol, de vos en het paard. Deze heb ik in het Nederlands en Engels.
Het is bij mij met lezen net als bij muziek luisteren, het is heel erg afhankelijk van mijn stemming welk boek ik dan wil lezen.
E – Eigen inzicht hoe je verhaal loopt of schrijf je volgens een boekplan?
Ik schrijf niet zelf, ben wel proeflezer en kijk dus bij anderen hoe het verhaal loopt en of iemand niet in een scene van een rode jurk naar een paarse broek is gegaan. Maar eigenlijk kijk ik vooral naar het grote geheel van het verhaal. Klopt het, loopt het lekker en waar vind ik de diepgang.
N – Nawoord na je laatste hoofdstuk of is klaar ook echt klaar?
Ik vind het fijn als boeken een nawoord hebben, een verhaal van de auteur hoe het boek tot stand is gekomen en wie hem of haar geholpen heeft vind ik mooi om te lezen en dat gebruik ik soms ook in mijn recensie. Ik wil niet alleen het boek lezen maar ook de persoon achter het boek leren kennen. Daarom vind ik het ook zo leuk om iedereen te ontmoeten tijdens de festivals.
T – Tenenkrommend woord? Wat is jouw taalergernis?
Scheldwoorden in een boek zijn echt tenenkrommend.
I – Inspiratie? Komt het vanzelf of moet je er echt voor gaan zitten?
Inspiratie voor elke recensie haal ik echt uit het boek. Ik maak veel notities maar voor ik met een ander boek kan beginnen moet ik deze eerst uitgeschreven hebben. Ook al is het midden in de nacht.
J – Je kunt me hiervoor wakker maken: waarmee staan we dan naast je bed?
Koffie, ik ben een enorme koffie- en theeleut maar bij koffie hoort koek zei mijn oma altijd en dat heb ik ook een beetje.
N – Nacht of dag? Wanneer ben jij op je best en schrijf je het lekkerst?
Ik ben ’s morgens op mijn best en dan schrijf ik het meest.
P – Probeer je weleens een ander genre te schrijven?
Ik lees alles behalve over marsmannetjes zeg ik altijd. Ik sta altijd open voor leesuitdagingen.
R – Reisdoel van je dromen: waar gaat de reis naartoe?
7 mei zijn mijn man en ik 25 jaar getrouwd en na het Valentijn festival vertrekken we ook op een droomreis. Met de camper Europa door richting de kusten van Normandië met een tussenstop in Ieper. Ik lees namelijk heel graag boeken over de 1e en 2e wereldoorlog en geef op scholen lessen over Humanitair Oorlogsrecht. Nu wil ik de stranden en de plekken waar ik zoveel over gelezen heb met eigen ogen bekijken.
I – Instinkers, welke woorden schrijf je hoe dan ook de eerste keer verkeerd?
Heel stom het woordje Het. Mijn vingers schrijven automatisch the of teh.
J – Januari of juli? Ben je een zomer- of wintermens? Of juist een lente- of herfsttype?
Ik vind alle seizoenen mooi, hoe de natuur verandert en de feesten die daarbij horen. Te is nooit goed voor mijn lijf te koud of te warm, dan gaat mijn lijf gekke dingen doen.
S – Slechte eigenschap?
Niet naar mijn lijf luisteren omdat ik iedereen voort wil helpen en mijzelf daarbij vergeet, Er zitten 24 uren in een dag en met mijn aandoening kan ik daar 1/3 effectief gebruiken. En dan verdeeld over de dag. Dat vergeet ik wel eens.