Interview Karin Quint
- Stel jezelf voor in 5 woorden en je mag deze kort toelichten.
Optimistisch (ik denk niet snel dat iets niet kan), ondernemend (altijd in voor een nieuw plan), reislustig (ik ben het gelukkigst als ik onderweg ben), veellezer (boek uit = nieuw boek openslaan) en chocoladeverslaafd. Vooral dat laatste.
- Vertel iets over jouw boek dat op de longlist staat.
‘Het koetshuis’ is het eerste deel van een serie die zich afspeelt op Rosaville, een Nederlands landgoed vol geheimen en romantiek. Het gaat over Laura, een jonge vrouw die net is afgestudeerd als historicus. In plaats van het vinden van haar droombaan komt ze terecht bij een televisieproducent, voor wie ze een persoonlijk archief moet opruimen. Hoe meer ze te weten komt over deze Tom Boyard, hoe meer ze zich tot hem aangetrokken voelt. Ondertussen ontdekt Laura dat haar oma in haar jeugd een geheime onbeantwoorde liefde heeft gekend, waarbij het koetshuis van Rosaville een belangrijke rol heeft gespeeld. Hoe meer ze daarover te weten komt, hoe meer ze zich afvraagt of haar eigen liefdesverhaal niet te veel op dat van haar oma gaat lijken…
- Wat verwacht je van deze wedstrijd?
Dat er meer aandacht en waardering komt voor het feelgoodgenre. En dat de jury een geweldige winnaar kiest.
- Stel dat je wint hoe ziet jouw speech eruit?
Na het gebruikelijke Oscar-riedeltje (bedankt uitgever, redacteur, familie, vrienden, hogere machten) zou ik iedereen willen oproepen om de term ‘guilty pleasure’ te verbannen. Ergens achter Pluto is nog wel plek, denk ik. Verder weg mag ook.
- Hoe ziet jouw meest romantische moment eruit?
Ik ben niet zo’n liefhebber van Grote Romantische Gebaren, mijn vriend gelukkig ook niet. Tussen 2015 en 2019 hebben we samen twee reisgidsen geschreven, over Wales en Schotland. Met z’n tweeën in het autootje door die schitterende landen rijden van locatie naar locatie, muziekje op de radio, chocoladerepen in het dashboardkastje en praten of samen stil zijn: dat vind ik romantisch.
- Welk genre boeken lees jij graag?
Ik lees veel verschillende genres. Ik ben op dit moment bezig in Six of Crows van Leigh Bardugo, dat is fantasy/young adult. Maar op mijn nog te lezen stapel liggen ook De tuinen van Buitenzorg van Jan Brokken (non-fictie), Crossroads van Jonathan Franzen en Hamnet van Maggie O’Farrell en nog een heleboel andere boeken.
- Zijn er tips die je mee wilt geven aan de mensen die meegedaan hebben met de schrijfwedstrijd? Heb je vaker met een wedstrijd meegedaan?
Mijn tip: blijf schrijven en blijf lezen. De beste schrijfschool vind je tussen de kaft van een boek.
Lang geleden heb ik zelf een keer meegedaan aan een schrijfwedstrijd. De twintig beste verhalen werden in een boekje gebundeld en ik was supertrots dat mijn verhaal erbij zat. Daarna is het schrijven van fictie een beetje op een laag pitje komen te staan, tot ik het een jaar of tien geleden weer heb opgepakt.
- Welke vraag zou jij aan jouw favoriete auteur willen stellen? Aan wie zou dat zijn?
Ik wilde iets vragen aan Jane Austen, maar zag dat Renée Olsthoorn me al voor was geweest. Omdat we Jane postuum niet al te veel moeten lastigvallen, heb ik daarom een vraag voor een andere literaire heldin, Charlotte Brontë. Klopt het dat je het manuscript van het tweede boek van je zus Emily hebt vernietigd na haar dood? Zo ja, WHAT WERE YOU THINKING?!
- Wil je nog iets vertellen aan de lezers?
Dat ik het fantastisch vind dat de Valentijnprijs weer nieuw leven is ingeblazen. Ik hoop echt dat er meer waardering komt voor het feelgood-genre en ik ben ervan overtuigd dat deze prijs daaraan bijdraagt. En verder: blijf lezen en blijf kopen bij je lokale boekhandel. We gaan ze pas echt missen als ze er niet meer zijn…