Interview Lily Frank
Lily Frank
- Stel jezelf voor in 5 woorden en je mag deze kort toelichten.
Enthousiast, positief, cultuur, sprookjes, verhalen
De eerste twee spreken denk ik redelijk voor zich; ik ben positief ingesteld en kan in mijn enthousiasme soms een beetje overkomen als een wervelstorm, maar daardoor krijg ik ook dingen gedaan waar ik oprecht passie voor voel. Cultuur vind ik erg leuk en belangrijk; ik lees graag, vind kunst interessant en vind reizen geweldig, vooral stedentrips. Ik verwerk dan ook graag culturele wetenswaardigheden in mijn verhalen. In zekere zin vallen sprookjes ook onder cultuur, maar toch noem ik ze apart omdat ik zelf af en toe een wandelend sprookje ben met mijn hoofd in de wolken en mijn liefde voor prinsessenjurken. Tot slot natuurlijk de verhalen; die zijn mijn passie. Of het nu gaat om lezen, schrijven, kijken of luisteren.
- Vertel iets over jouw boek dat op de longlist staat.
Mijn boek #IkDateThuis ontstond eigenlijk heel spontaan als Facebookfeuilleton en het was de bedoeling dat het een kort feelgoodverhaal zou worden tegen de achtergrond van de eerste lockdown in Nederland. Uiteindelijk schreef ik een jaar aan het verhaal en verscheen het als een roman. In het verhaal is Samyra net weer begonnen met (online) daten, als Nederland voor het eerst te maken krijgt met corona. Plotseling moet ze thuiswerken, hamsteren mensen de buurtsupermarkt leeg en kan ze niet meer op de normale plekken afspreken met dates. En dan is er ook nog haar irritante buurman waar ze het steeds mee aan de stok heeft. Vindt Samyra toch nog de ware?
- Wat verwacht je van deze wedstrijd?
Ik verwacht dat de jury een pittige taak heeft met zoveel mooie, kwalitatieve inzendingen. Ik hoop vooral op een positieve inpuls voor het feelgoodgenre. In de media werd het afgelopen jaar toch verschillende keren neerbuigend gesproken over dit populaire genre.
- Stel dat je wint hoe ziet jouw speech eruit?
Poeh, die had ik nog niet klaarliggen, hoor! Maar ik zou in elk geval Olga Hoekstra bedanken voor haar uitnodiging om een verhaal te schrijven als feuilleton in haar Facebookgroep, alle lezers uit de groep voor alle leuke reacties bij elke aflevering, uitgever Jen Minkman dat ze in het verhaal geloofde en het uitgaf, en mijn man voor alle support thuis.
- Hoe ziet jouw meest romantische moment eruit?
Dan moet ik meteen denken aan hoe mijn man en ik uiteindelijk verliefd werden. Het was op Tweede Kerstdag. We ontdekten dat we die dag allebei alleen zouden zijn. Uit een soort van ellende vierden we toen maar samen kerst, terwijl we elkaar slechts een keer of drie hadden gezien of gesproken in de kroeg. Hoewel we geen van tweeën echt op zoek waren of bijbedoelingen hadden, praatten we zo gemakkelijk met elkaar weg en hadden we zoveel met elkaar gemeen, dat de vonk ergens die dag is overgeslagen. Het duurde nog wel iets langer voordat we daar echt voor uit kwamen, haha. Dit afspraakje staat bij ons dan ook bekend als “de date die geen date was” en “ons kerstwonder”.
- Welk genre boeken lees jij graag?
Ik lees natuurlijk graag feelgood, maar ook urban fantasy en sprookjesachtige fantasy voor young adults, verse novels, graphic novels en klassiekers zoals de boeken van Jane Austen en Charlotte Brönte. Boeken die daarop geïnspireerd trekken me ook, zoals de Bridgerton-serie.
- Zijn er tips die je mee wilt geven aan de mensen die meegedaan hebben met de schrijfwedstrijd?
Meedoen is belangrijker dan winnen. Voel je niet beledigd door een juryrapport, maar adem even diep in en uit en kijk wat je kan leren van de feedback. Schrijfwedstrijden zijn erg leerzaam!
- Heb je vaker met een wedstrijd meegedaan?
Jazeker. Vorig jaar was het boek van Lizzie van den Ham en mij (De roadtrip van je leven) een van de twaalf kanshebbers in de wedstrijd van Chicklit.nl voor het beste feelgoodbook van het jaar. Ook heb ik in het verleden vaker meegedaan aan schrijfwedstrijden, zoals de Paul Harland schrijfwedstrijd en de schrijfwedstrijd van young-adults.nl.
- Welke vraag zou jij aan jouw favoriete auteur willen stellen? Aan wie zou dat zijn?
Ik zou wel eens een kopje thee willen drinken met Sarah Crossanom te vragen hoe ze het aanpakt om een verse novel te schrijven.
- Wil je nog iets vertellen aan de lezers?
Wat ik van #IkDateThuis heb geleerd is dat we niet “nog steeds in dezelfde situatie zitten” met corona als aan het begin. Tijdens de herschrijf realiseerde ik mij hoezeer de sfeer is veranderd intussen. Ik vind het jammer dat er zoveel verharding in de samenleving is gekomen en dat partijen tegenover elkaar zijn komen te staan in plaats van naast elkaar. Ik hoop dat lezers dat ook voelen als ze mijn boek lezen en dat ze net als ik terugverlangen naar dat gevoel van eenheid waarbij we voor elkaar zorgden en elkaar hielpen, in plaats van het wijzen naar elkaar. Ik denk dat iedereen op z’n eigen manier betekenis probeert te geven aan een bizarre tijd en als we dat beseffen, wordt de wereld vast een stukje mooier, want dan ga je denken vanuit verbinding.