Interview Marceline de Waard
- Stel jezelf voor in 5 woorden en je mag deze kort toelichten.
Creatief. Optimist. Doorzetter. Vasthoudend. Aardig.
Ik zal nooit opgeven, zoek altijd nieuwe mogelijkheden en ga uit van de goede bedoelingen van anderen.
- Kun je vertellen hoe en wanneer jij bent begonnen met schrijven?
Op de vraag wat ik wilde worden als ik later groot was, antwoordde ik als kind steevast ‘schrijfster’. Ik las veel en schreef toen ik een jaar of negen was mijn eerste verhaaltjes voor mijn kleine buurmeisje. Nadat we verhuisden, hield ik daar mee op. Later ging ik psychologie studeren omdat ik Eline Vere zo prachtig vond.
Pas rond mijn vijftigste kwam het schrijven weer in beeld. Ik zocht een nieuwe uitdaging in mijn werk en tijdens het netwerken zei iemand ‘Schrijversacademie’. Dit ene woord bracht mijn vergeten kinderdroom terug. Ik schreef mij in en al snel werd schrijven een vast onderdeel van mijn leven. Inmiddels heb ik vier boeken op mijn naam en schrijf ik mijn vijfde. Ook vind je iedere zondag een nieuw kortverhaal op mijn site: www.marcelinedewaard.nl
- Heb je bijzondere gewoontes voor tijdens het schrijven?
Eerlijk gezegd ben ik heel saai. Iedere schrijfdag die ik heb, ga ik om 9 uur achter de laptop zitten en dan werk ik. Inspiratie vind ik een mythe, het is noeste arbeid die de klus klaart.
- Hoe ziet jouw meest romantische moment eruit?
Dat is lastig, met het juiste gezelschap is heel veel romantisch!
Ik ben erg gecharmeerd van de romantiek van afgelegen en verlaten plaatsen. Vooral als deze zich bevinden in Schotland of Ierland. Onze (=mijn man en ik) meest romantische vakantie vond ik het eiland hoppen op de Buiten-Hebriden langs de westkust van Schotland. Ook het te smalle weggetje waarvan je hoopt dat er geen tegenligger komt (en die komt dan toch) aan de westkust van Ierland vergeet ik nooit meer: we eindigden op een afgelegen wit strand met een azuurblauwe zee waar ze in de Cariben jaloers op zouden zijn.
Hoewel … onze eerste vakantie samen, kamperen in de Cevennen: de ochtend dat ik met de ochtenddauw opstond, gleden zwanen op het meer tussen de rotsen naar elkaar toe gleden om hun halzen te verstrengelen. Dit beeld is er één die na meer dan dertig jaar nog steeds in mijn geheugen staat gegrift.
- Welk genre boeken lees jij graag?
Romans waarin de karakterontwikkeling centraal staat. Ik studeerde niet voor niets psychologie.
- Heb je wel eens met een wedstrijd meegedaan?
Heel vaak. Ze zijn belangrijk voor mij geweest om mijn schrijverspen te scherpen, te leren van de ‘concurrentie’ en om mijn naamsbekendheid te vergroten.
Overigens organiseer ik sinds een paar jaar zelf ook een zomerse schrijfwedstrijd. De editie van dit jaar zal ik in de tweede helft van maart aankondigen. Interesse? Hou mijn website en Facebook in de gaten.
- Zijn er tips die je mee wilt geven aan de mensen die meegedaan hebben met de schrijfwedstrijd?
Kijk heel goed naar de feedback van de jury. Ook, of juist vooral, als deze je niet bevalt. Er zitten altijd tips in waardoor je als schrijver kan groeien.
Verder: maak schrijfmeters en lees! Schuif het te druk-druk-druk opzij en maak er tijd voor. Van de woordkeuze en zinsopbouw van andere schrijvers leer je heel veel; je wordt er een betere schrijver van.
- Wil je nog iets vertellen aan de lezers?
Geef onbekende Nederlandse auteurs een kans: Nederland heeft veel schrijftalent.
Als je mij nog niet kent, zou ik het heel leuk vinden om je tijdens het Valentijnfestival te ontmoeten. Tenminste, als je daar ook heengaat.
Ook zou ik het tof vinden als je met mijn schrijven kennis komt maken via de zondagverhalen op mijn site.
- Welke vraag zou jij aan jouw favoriete auteur willen stellen? Aan wie zou dat zijn?
De vraag: ‘Hoe heb je de weg naar het grote publiek gevonden?’
Aan wie? Dat vind ik dan weer een lastige. Ik ben dol op de verhaalkunst van de inmiddels overleden Maeve Binchy, de bijna poëtische pen van Raynor Winn vind ik fantastisch en de romantiek van de fin de siècle zoals verwoord door Louis Couperus en Frederik van Eeden vind ik het einde.
Vorig jaar verraste het debuut van de Ierse Anne Griffin mij. Zij is ook pas rond haar vijftigste romans gaan schrijven. Ik denk dat ik het leuk zou vinden om met haar bij een kop koffie over het schrijverschap te praten.