Interview Sandra Berg
Sandra Berg
- Stel jezelf voor in 5 woorden en je mag deze kort toelichten.
Lastig. Ik praat niet graag over mijzelf. Maar ik doe eens een poging.
Auteur, natuurlijk. Want dat is wat ik ben en waar mijn hart ligt. Gek op dieren. Dat heeft geen toelichting nodig. Wandelliefhebber. Ik heb een hond en dan maak je vanzelf kilometers. Lezer. Want wat is er nu fijner dan lekker van een boek genieten? Sociaal. Na zestien jaar rust in Zweden, geniet ik nu weer erg van familie, kinderen en kleinkinderen om mij heen. Impulsief. Als ik iets graag wil, ga ik ervoor. Het leven is te kort om te blijven hangen in ‘ik zou graag, maar…’
- Vertel iets over jouw boek dat op de longlist staat.
Het boek op de longlist ‘ de terugkomst van de kraanvogels’ speelt zich in Zweden af, in de prachtige omgeving van Hornborgasjön, waar ik speciaal voor dit boek twee keer ben geweest (ik woonde toen nog in Zweden) en de nodige dagen heb doorgebracht.
Op een dieptepunt in haar leven vindt Nilla, de hoofdpersoon, een zeer persoonlijke brief die veertig jaar geleden werd geadresseerd aan ene Petter Nilsson. Ze besluit de brief alsnog te bezorgen en treft een norse, oude man aan in een verwaarloosd huis vol troep. Ontdaan gaat Nilla ervandoor, maar vergeten kan ze hem niet. Dus gaat ze terug. Ze houdt zichzelf voor dat ze dat doet om hem te helpen, maar eigenlijk wil ze vooral graag meer weten over de brief en het verhaal erachter en tegelijkertijd haar eigen problemen vergeten.
- Wat verwacht je van deze wedstrijd?
Ik verwacht dat de jury een klus krijgt waar ze hun handen aan vol hebben. Er zijn enorm veel mooie boeken aangeleverd en het zal beslist niet gemakkelijk worden om daar een winnaar uit te kiezen. Maar veel belangrijker dan al of niet winnen, is de aandacht die de romans hierdoor krijgen. Ze vormen toch vaak een ondergeschoven kind en dat is erg jammer. Temeer omdat er romans voor iedereen zijn; dat er binnen dit genre voor elk wat wils is; of je nu van een feelgood, een tranentrekken, een historisch boek, humor of van een boek dat gevoelige onderwerpen aansnijdt en/of de diepte in gaat houdt.
- Stel dat je wint hoe ziet jouw speech eruit?
Nou… eerlijk gezegd zie ik mij geen speech voorbereiden. Ik weet welke boeken en auteurs meedoen en ik kan je verzekeren dat daar enorm goede boeken bij zitten. Dus… nee, ik geloof niet dat het nodig is. Maar zou het toch zo zijn, dan sta ik waarschijnlijk gewoon met de mond vol tanden.
- Hoe ziet jouw meest romantische moment eruit?
Ik ben niet het type van kaarslicht en dineetjes geloof ik. Zwijmelen van romantiek is aan mij niet besteed. Een fijne wandeling met de hond, of gewoon een simpel uitstapje, een kopje koffie en iets lekkers op een gezellig plekje, samen met mijn man… daar kan ik van genieten. Maar samen knus op de bank zitten, is in feite ook best romantisch, toch?
- Welk genre boeken lees jij graag?
Heel veel verschillende genres. Eigenlijk alle genres behalve horror. (Stephen king dan weer wel, maar dat is ook een geweldige schrijver). Het meest lees ik romans. Bij voorkeur romans met diepgang en romans die gewoon erg goed geschreven zijn. Zeer zeker ook van Nederlandse Bodem. Maar ik geniet ook van een goed geschreven thriller, ben gek op Agatha Christie, hou van boeken met humor, ben fan van Carloz Ruiz Zafon (zelfs van zijn fantasy, hoewel ik normaal zelden fantasy lees) en kan mijzelf zelfs verliezen in jeugdboeken ( Lucy Christopher) en kinderboeken (Roald Dahl)
- Zijn er tips die je mee wilt geven aan de mensen die meegedaan hebben met de schrijfwedstrijd? Heb je vaker met een wedstrijd meegedaan?
Voordat ik auteur was, heb ik een paar keer deelgenomen aan schrijfwedstrijden. Nooit gewonnen maar wel eervolle vermeldingen gekregen bij een wedstrijd voor kinderverhalen en een literatuur wedstrijd. Deze verhalen werden ook gepubliceerd.
Wat de tip voor schrijfwedstrijden van korte verhalen betreft, is het heel erg belangrijk om origineel te zijn. Een groot deel van de deelnemers van een dergelijke wedstrijd, schrijft heel aardig, maar de verhalen volgen dan over het algemeen een bekend concept. Het voegt niets toe. De inzendingen die opvallen, zijn de inzendingen, die uiteraard naast goed geschreven, een andere invalshoek hebben. Verhalen die boven de menigte uitsteken. Dat is lastig, maar niet onmogelijk. Mits je bereid bent om er veel moeite voor te doen.
- Welke vraag zou jij aan jouw favoriete auteur willen stellen? Aan wie zou dat zijn?
Een van mijn favoriete auteurs is natuurlijk Agatha Christie, maar die kan ik niets meer vragen. Andere schrijvers waar ik enorm tegen opkijk (en waarvan er meer niet meer leven) zijn Roald Dahl, Fredrik Backman, Hendrik Groen, Zafon, Lucy Christopher, Ana Johns, Els Florijn, Charles Dickens, Eva Garcia Saenz de Urturi, Joanne Harris en en en … nog veel meer. Ik zou tegenover ieder van hen willen zitten. Ik weet alleen niet wat ik zou willen vragen. Waarschijnlijk heb ik dan honderd vragen en komt er niet eentje uit. Ik geloof dat ik hen het liefst gewoon zou laten vertellen over hun werk en aan hun lippen zou hangen. (niet letterlijk, natuurlijk… dat lijkt mij voor hen niet zo prettig)
- Wil je nog iets vertellen aan de lezers?
Over mijzelf kan ik vertellen dat er onlangs twee boeken gepubliceerd zijn. De luchtige feelgood ‘de kat van de buren’ en ‘Het meisje bij het raam’ waarin de zevenenvijftig jarige, iets eigenaardige Philippa, alle vaste grond onder haar voeten kwijtraakt en niets anders meer heeft dan een oude foto van zichzelf, uit een tijd waaraan ze geen herinneringen heeft. *Vind het huis, vind je thuis’, staat op die foto. Met twee mensen die ze nauwelijks kent en niet echt vertrouwt, gaat ze op zoek naar haar thuis, maar ontdekt dat de deuren achter haar een voor een sluiten.
Binnenkort komt ‘Schaduw in het hart’ uit, waarin de zestienjarige Alex, juist op het moment waarop hij vast dreigt te lopen, de eigenzinnige drieëntachtig jarige Sofie leert kennen. Als Sofie op een dag het verpleeghuis ontvlucht, ziet hij zich genoodzaakt haar te zoeken. En zo komen ze op de plek waar haar verhaal begon en eindigde en waar hij zijn eigen toekomst onder ogen moet zien. Eind dit jaar komt ‘Verdwaald in de nacht’ uit, over een vrouw die na een onmenselijk verlies haar weg terug moet vinden.
Verder wil ik vooral iedereen aanmoedigen om 2022 een echt leesjaar te maken. De animo voor het lezen is al jaren aan het dalen en dat is jammer. Want lezen is goed voor je hersenen. Goed voor je psyche. Goed voor jou. Lees, vorm gezellige boekenclubjes, klets met anderen over boeken en word lid van de bibliotheek. Hoewel je de mooiste boeken wellicht in je boekenkast wilt neerzetten (wat is nu mooier dan zo’n wandvullende boekenkast?) biedt de bibliotheek de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe schrijvers, kennis te maken met genres waarvan je misschien nog niet zeker weet of je ze ‘in je straat’ passen, informatie tot je te nemen, research te doen, nieuwe hobby’s te ontwikkelen, ebooks en luisterboeken te lezen en is het een plek waar je de rust kunt opzoeken, de geur van boeken kunt opsnuiven, andere lezers ontmoet en gewoon lekker met je neus in de boeken in een hoekje kunt wegkruipen. En…. goed voorbeeld doet volgen. Dus laten we lezen weer heel erg populair maken. Want laten we eerlijk zijn… dat is toch veel leuker dan het staren naar je smartphone of je druk maken op Social Media over de meningen van anderen?